This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Απώλεια μαλλιών: Αιτίες και Αντιμετώπιση
Τι είναι η απώλεια μαλλιών;
Είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να χάνουν καθημερινά 50-100 τρίχες, καθώς νέες τρίχες θα εμφανιστούν για να τις αντικαταστήσουν. Η απώλεια μαλλιών, ή αλλιώς αλωπεκία, ξεκινάει όταν καθημερινά πέφτουν περισσότερες τρίχες είτε από το κεφάλι είτε από το υπόλοιπο σώμα, ενώ στη θέση τους εμφανίζονται λιγότερες ή και καθόλου τρίχες. Η απώλεια μαλλιών μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών, αλλά εμφανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στους άνδρες.
Υπάρχουν 5 βασικοί τύποι απώλειας μαλλιών:
- Η ανδρογενετική, που εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες ως αραίωση στην κορυφή της κεφαλής και σχετίζεται κυρίως με γενετικούς παράγοντες.
- Η γυροειδής, που αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα προκαλώντας απώλεια μαλλιών από το κεφάλι και το σώμα.
- Η διάχυτη, που αλλάζει τον κύκλο ζωής της τρίχας κάνοντας τα λεπτότερα και πιο επιρρεπή στο σπάσιμο. Διαρκεί περίπου 6 μήνες.
- Η ουλωτική, που είναι σπάνια αλλά μη αναστρέψιμη απώλεια μαλλιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τρίχες πέφτουν σταδιακά, ενώ παράλληλα στα σημεία σχηματίζονται ουλές που αποτρέπουν την εμφάνιση νέας τρίχας.
- Η ακούσια, που οφείλεται στην ηλικία, καθώς μεγαλώνει το διάστημα εμφάνισης νέας τρίχας.
Ποια είναι τα συμπτώματα απώλειας μαλλιών;
Η απώλεια μαλλιών μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικούς τρόπους στον κάθε ασθενή, ανάλογα και με το είδος του. Τα συμπτώματα που συνδέονται με την απώλεια μαλλιών είναι:
- Σταδιακή αραίωση στην κορυφή της κεφαλής
- Φαλακρά σημεία στο κεφάλι, τα γένια ή τα φρύδια.
- Λεπτότερη και πιο εύθραυστη τρίχα που φεύγει με το λούσιμο ή το χτένισμα
- Τριχόπτωση από όλο το σώμα
- Δημιουργία ραβδώσεων ή κοιλωμάτων στα νύχια
- Εμφάνιση υπέρχρωσης, υποχρωμίας ή ερυθρότητας στο δέρμα.
Ποια είναι τα αίτια απώλειας μαλλιών;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Τα κυριότερα αίτια περιλαμβάνουν:
- Κληρονομικότητα – γονίδια που κληρονομούνται από τους γονείς
- Λοιμώξεις από μύκητες στο κεφάλι
- Ορμονολογικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της
- εγκυμοσύνης
- Φαρμακευτικές αγωγές και θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία
- Παθήσεις, όπως ο θυροειδής
- Στρεσογόνοι παράγοντες, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου
- Έλλειψη σιδήρου ή πρωτεΐνης
- Χτενίσματα που τραβάνε τα μαλλιά
Πώς αντιμετωπίζεται η απώλεια μαλλιών;
Είναι σημαντικό, μόλις ο ασθενής αντιληφθεί εκτεταμένη απώλεια μαλλιών, να απευθυνθεί άμεσα σε έναν εξειδικευμένο γιατρό, καθώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Ο γιατρός, αφού λάβει το ιατρικό ιστορικό και κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις στον ασθενή, προχωρά στη διάγνωση και στο σχεδιασμό του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου. Ανάλογα με το περιστατικό, οι θεραπείες διαφέρουν και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Φαρμακευτική αγωγή: Στους άνδρες με ανδρογενετική τριχόπτωση γίνεται χορήγηση μινοξιδίλης ή φιναστερίδης για να γίνει επιβράδυνση της απώλειας μαλλιών και ενεργοποίηση της παραγωγής νέας τρίχας. Οι γυναίκες με ανδρογενετική τριχόπτωση λαμβάνουν αντιανδρογόνα για να μειώσουν την επίδραση των ανδρικών ορμονών.
- Ενέσιμη θεραπεία: Σε περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας συνίσταται η χορήγηση κορτικοστεροειδών με τοπικές ενέσεις.
- Αυτόλογη μεσοθεραπεία: Για τη μέθοδο αυτή γίνεται λήψη αίματος από τον ασθενή για να χρησιμοποιηθεί το πλάσμα που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP). Έπειτα γίνεται έγχυση στα σημεία που παρουσιάζεται μεγαλύτερη τριχόπτωση με στόχο την ενίσχυση των ανενεργών και νεοεμφυτευμένων θυλακίων της τρίχας.
- Μεταμόσχευση μαλλιών: Αποτελεί την πιο αποτελεσματική λύση για την απώλεια μαλλιών. Στην μεταμόσχευση μαλλιών πραγματοποιείται είτε αφαίρεση τριχοθυλακιακών μονάδων στη σειρά (μέθοδος FUT) ,είτε με αφαίρεση μία-προς-μια (μέθοδος FUE) από τη ζώνη της «σταθερής τριχοφυΐας». Έπειτα, γίνεται προετοιμασία του μοσχεύματος και εμφύτευση του στην περιοχή που χρειάζεται. Τα αποτελέσματα γίνονται ορατά μέσα στους επόμενους μήνες ανάλογα τη μέθοδο και τον ασθενή.
Εάν αντιμετωπίζεται μεγάλη απώλεια μαλλιών, επικοινωνήστε άμεσα με Γενικό Χειρουργό Δρ.Μπρέντα Θεόδωρο για έγκαιρη διάγνωση και τη δημιουργία του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου.