Μη ουλωτικές αλωπεκίες

Οι μη ουλωτικές αλωπεκίες αποτελούν την πιο συχνή μορφή αλωπεκίας, δίχως την ύπαρξη ουλών. Οι μη ουλωτικές αλωπεκίες αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία από διαφορετικά είδη αλωπεκίας που μπορούν να εμφανιστούν σε άνδρες και γυναίκες, κάθε ηλικίας. Η έγκαιρη διάγνωση των μη ουλωτικών αλωπεκιών είναι εξαιρετικά σημαντική για την αναχαίτιση της τριχόπτωσης.

Τι είναι οι μη ουλωτικές αλωπεκίες;

H αλωπεκία αποτελεί ως επί το πλείστον μία αυτοάνοση διαταραχή, κατά την οποία σημειώνεται γενικευμένη μείωση και αραίωση του τριχωτού της κεφαλής ή άλλων σημείων του σώματος. Η αλωπεκία διακρίνεται σε δύο κατηγορίες, τις μη ουλωτικές και τις ουλωτικές αλωπεκίες.  

Οι μη ουλωτικές αλωπεκίες είναι το είδος της αλωπεκίας που προκαλείται από την ύπαρξη συνήθως φλεγμονής ή ερεθισμού που προκαλεί έντονη απώλεια τριχών. Οι μη ουλωτικές αλωπεκίες διαφέρουν από τις ουλωτικές, καθώς δεν επιτυγχάνεται η αντικατάσταση των θυλάκων της τρίχας με ουλώδη ιστό.

Πώς κατηγοριοποιούνται οι μη ουλωτικές αλωπεκίες ;

Οι πιο συχνές μη ουλωτικών αλωπεκιών είναι :

  • Ανδρογενετική αλωπεκία : Είναι η συχνότερη μορφή μη ουλωτικής αλωπεκίας και η πιο συχνή αιτία που οδηγεί σε ανδρική και γυναικεία τριχόπτωση. Η ανδρογενετική αλωπεκία προκαλείται λόγω γενετικής προδιάθεσης και ύπαρξης ανδρογόνων. Η πιο χαρακτηριστική ένδειξη είναι η απώλεια της πρόσθιας γραμμής των κροτάφων και της μετωπιαίας γραμμής. Έτσι, σταδιακά η πυκνότητα των μαλλιών μειώνεται.
  • Γυροειδής αλωπεκία: Αποτελεί μία αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει γυναίκες και άνδρες. Φαίνεται πως η εμφάνιση της οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες. Η πάθηση εκδηλώνεται, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τα τριχοθυλάκια ως ξένα, προκαλώντας τη φάση της τελογένεσης και οδηγώντας στην πτώση τους.
  • Διάχυτη αλωπεκία : Είναι μία μορφή αλωπεκίας που οδηγεί στην ολοκλήρωση του κύκλου ζωής της τρίχας, οδηγώντας στην πτώση τους
  • Τραυματικές αλωπεκίες : Προκαλούνται από το τράβηγμα των τριχών λόγω ψυχαναγκασμού, ενώ μπορεί να προκληθεί από κάποιο ατύχημα

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση ;

Η διάγνωση των μη ουλωτικών αλωπεκιών απαιτεί τη λεπτομερή εξέταση του τριχωτού της κεφαλής. Ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί ένα εξειδικευμένο ιατρός, ο οποίος θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει τη δοκιμασία έλξης τριχών και την τριχοσκόπηση. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το δέρμα του τριχωτού, το στέλεχος της τρίχας και τα αγγεία.

Πώς πραγματοποιείται η θεραπεία των μη ουλωτικών αλωπεκιών ;

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση των μη ουλωτικών αλωπεκιών εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από το είδος της αλωπεκίας. Οι μη ουλωτικές αλωπεκίες μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Η χρήση φαρμακευτικών ουσιών δύναται να προάγει την ανάπτυξη της τρίχας, μειώνοντας την απώλεια μαλλιών. Ωστόσο, οι συντηρητικές μέθοδοι, όπως η χρήση μινοξιδίλης, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση παρενεργειών, ενώ η δράση τους περιορίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Οριστική λύση για την αντιμετώπιση των μη ουλωτικών αλωπεκιών παρέχει η μεταμόσχευση μαλλιών. H μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία διαδικασία εμφύτευσης υγιών τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή που εμφανίζει επαρκείς ανθεκτικές τρίχες, προς τη λήπτρια περιοχή. Υπάρχουν δύο αποδεδειγμένα επιτυχημένες μέθοδοι μεταμόσχευσης μαλλιών, οι οποίες διαφέρουν κυρίως ως προς την διαδικασία εξαγωγής των τριχών θυλακίων. Η μέθοδος FUT απαιτεί την εξαγωγή ενός συνεχούς μοσχεύματος από τη δότρια περιοχή. Η μέθοδος FUE από την άλλη, αφορά την εξαγωγή μεμονωμένο τρέχω θυλακίων από την δότρια περιοχή. Τα κριτήρια για την επιλογή της κατάλληλης τεχνικής είναι διαφορετικά για την εκάστοτε τεχνική και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τον ιατρό που θα κάνει την μεταμόσχευση.

Οι μη ουλωτικές αλωπεκίες αποτελούν την πιο συχνή αιτία εμφάνισης της  τριχόπτωσης και η αντιμετώπιση τους θα πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα. Οι πλέον αποτελεσματικές μέθοδοι αντιμετώπισης της τριχόπτωσης πραγματοποιούνται μέσω της μεταμόσχευσης μαλλιών. Για να λάβετε εξατομικευμένες πληροφορίες για τις διαθέσιμες θεραπείες κατά της τριχόπτωσης, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Μπρέντα Θεόδωρο, ο οποίος θα δημιουργήσει για εσάς ένα θεραπευτικό πλάνο, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.