Αλωπεκία

Τι ορίζεται ως αλωπεκία;

Ως αλωπεκία ορίζεται η κλινική ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από γενικευμένη ή κατά τόπους απώλεια τριχών. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος παρουσιάζει τριχοφυΐα, όμως είναι πιο συχνή στην κεφαλή.  Πρόκειται για έναν γενικό όρο που περιγράφει διάφορες μορφές τριχόπτωσης. Σε κάποιες περιπτώσεις η απώλεια τριχοφυΐας αφορά σε όλο το πρόσωπο και το σώμα, κάτι που όμως είναι σπάνιο.

Ποιες είναι οι μορφές της αλωπεκίας;

Η αλωπεκία έχει κατηγοριοποιηθεί στις εξής  τέσσερις μορφές:

  • Ανδρογενετική αλωπεκία: είναι η συχνότερη μορφή αλωπεκίας στους άνδρες και εμφανίζεται αρκετά συχνά και στις γυναίκες. Σε αυτή τη μορφή η αραίωση στους άνδρες λαμβάνει χώρα στους κροτάφους και στην κορυφή του κεφαλιού. Στις γυναίκες η αραίωση εκδηλώνεται κυρίως στην κορυφή της κεφαλής και δεν οδηγεί σε πλήρη απώλεια τριχών.
  • Γυροειδής αλωπεκία: η συγκεκριμένη μορφή ονομάζεται και τριχοφάγος. Η γυροειδής αλωπεκία χαρακτηρίζεται ως αυτοάνοση πάθηση, δηλαδή ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται κατά των τριχοθυλακίων του. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η ανομοιόμορφη αραίωση των τριχών και εμφανίζεται κυρίως σε νέους ανθρώπους λόγω άγχους. Η συγκεκριμένη μορφή μπορεί να προκαλέσει κατά τόπους αραίωση (κατά τόπους γυροειδής), ολική απώλεια μαλλιών(ολική γυροειδής) ή της τριχοφυίας όλου του σώματος (καθολική γυροειδής).
  • Διάχυτη αλωπεκία: αυτή η μορφή αλωπεκίας επηρεάζει συνήθως γυναίκες και η απώλεια μαλλιών εντοπίζεται στη βρεγματική περιοχή του κεφαλιού. Διακρίνεται σε οξεία, υποξεία και χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, στην οξεία παρατηρείται ξαφνική πτώση μαλλιών, ενώ στην υποξεία παρατηρείται μια σταδιακή τριχόπτωση σε κάποιο χρονικό διάστημα. Τέλος, ως χρόνια διάχυτη αλωπεκία χαρακτηρίζεται η απώλεια τριχοφυΐας που ξεπερνά το χρονικό διάστημα των 6 μηνών.
  • Ουλωτική αλωπεκία: πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη μορφή αλωπεκίας. Στην περίπτωση της ουλωτικής αλωπεκίας τα τριχοθυλάκια καταστρέφονται πλήρως και αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό. Τα τριχοθυλάκια μπορεί να καταστραφούν από ενδογενείς παράγοντες (πρωτογενής μορφή) ή εξωγενείς, όπως για παράδειγμα από κάποιο έγκαυμα, τραύμα ή νεοπλασία.

Ποια είναι τα αίτια πρόκλησης της αλωπεκίας;

Η κληρονομικότητα είναι ένας από τους κυρίαρχους παράγοντες εμφάνισης αλωπεκίας. Επιπροσθέτως, έχουν ενοχοποιηθεί το άγχος και ορμονικοί παράγοντες, αφού φαίνεται να είναι ένα συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης. Επίσης, ένα είδος αλωπεκίας, η αλωπεκία εξ έλξεως (traction alopecia)προκύπτει από τη συνεχή καταπόνηση των μαλλιών στα κομμωτήρια.

Η αλωπεκία μπορεί να έχει αυτοάνοση αιτιολογία(π.χ. συστημικός ερυθηματώδης λύκος) ή να οφείλεται στη λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Επιπλέον, οι παρακάτω παράγοντες μπορεί να ευθύνονται και αυτοί για την εκδήλωση αλωπεκίας:

  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς
  • Ανεπάρκεια βιταμινών και σιδήρου
  • Αναιμία
  • Βακτηριακές λοιμώξεις της κεφαλής
  • Κακές διατροφικές συνήθειες

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της αλωπεκίας;

Η διάγνωση της αλωπεκίας είναι βαρύνουσας σημασίας για τον καθορισμό της κατάλληλης θεραπείας. Η κλινική εξέταση του ασθενούς από έναν εξειδικευμένο ιατρό και η λήψη του ιστορικού μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τη διάγνωση. Συνήθως συμπληρωματικά πραγματοποιούνται εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο βιταμινών και σιδήρου. Τέλος, για μια πιο ολοκληρωμένη διάγνωση απαιτούνται εξετάσεις όπως τριχοριζόγραμμα, βιοψία τριχωτού της κεφαλής, φωτοτριχοριζόγραμμα κ.ά.

Αλωπεκία & Θεραπεία

Η θεραπεία εκλογής για τον κάθε ασθενή είναι απόλυτα εξατομικευμένη και καθορίζεται από παράγοντες όπως τη μορφή της αλωπεκίας και την ηλικία του ασθενούς. Οι θεραπείες που εφαρμόζονται είναι οι παρακάτω:

  • Τοπικές ενέσεις κορτιζόνης
  • Κρέμες ή αλοιφές
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Χορήγηση κορτικοστεροειδών
  • Μεταμόσχευση μαλλιών

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια επεμβατική  θεραπεία, η οποία προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα και αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας. Τα αποτελέσματα είναι ορατά σε μικρό χρονικό διάστημα και ο ασθενής ανακτά πίσω την αυτοπεποίθησή του.  

Ακόμα και η μικρή απώλεια μαλλιών σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί έντονο στρες. Η αποκατάσταση της αλωπεκίας είναι επιτακτική ανάγκη, αφού μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ψυχολογίας τους.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα αλωπεκίας, επικοινωνήστε άμεσα με τον εξαιρετικά έμπειρο Γενικό Χειρουργό Θεόδωρο Μπρέντα. Ο ιατρός είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών  και διαθέτει 27 χρόνια εμπειρίας στη μεταμόσχευση μαλλιών. Έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς πολλά προβλήματα του τριχωτού της κεφαλής, εφαρμόζοντας εξατομικευμένη θεραπεία βασισμένη στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.