Γυναικεία τριχόπτωση

Το πιο συχνό αίτιο τριχόπτωσης στις γυναίκες είναι η ανδρογενετική αλωπεκία. Συγκεκριμένα, για να γίνει αντιληπτή μία αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής πρέπει να είναι της τάξεως άνω του 40-50% της πυκνότητάς της. Το ποσοστό γυναικών με τριχόπτωση είναι σαφώς χαμηλότερο από αυτό των ανδρών. Περίπου 10% των γυναικών μέχρι την ηλικία των 50 ετών θα πάσχουν από εμφανή αραίωση του τριχωτού της κεφαλής τους. Αυτά τα χαμηλά ποσοστά διατηρούνται μέχρι την εμμηνόπαυση. Μετά την εμμηνόπαυση, το 50% των γυναικών θα εμφανίσουν έντονη τριχόπτωση, αφού σταματάει η παραγωγή των γυναικείων ορμονών (οιστρογόνα) που δρουν προστατευτικά στα τριχοθυλάκια.

Πώς προκύπτει η γυναικεία τριχόπτωση;

Αυτό που συμβαίνει στις γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία είναι η σταδιακή εκφύλιση των τριχοθυλακίων. Έτσι τα ασθενή αυτά τριχοθυλάκια αναπτύσσουν τρίχες λεπτότερες, με λιγότερο χρώμα. Μειώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της τρίχας, και οι τρίχες παραμένουν όλο και λιγότερο χρόνο στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνουν τα κενά ανάμεσα στις τρίχες και να εμφανίζεται σιγά-σιγά το δέρμα του κεφαλιού και να λέμε τότε, ότι υπάρχει αραίωση του τριχωτού της κεφαλής.

Συνήθως οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην εικόνα των μαλλιών τους. Καθρεφτίζονται καθημερινά και βλέπουν τις αλλαγές στα μαλλιά τους. Παρατηρούν την αραίωση και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να στήσουν έτσι τα μαλλιά τους που να κρύβουν το πρόβλημα. Η αργή έναρξη της γυναικείας τριχόπτωσης που οφείλεται στην ανδρογενετική αλωπεκία, δίνει τον απαραίτητο χρόνο να κάνουν διάφορες αλλαγές στο χτένισμα τους, να αλλάξουν τη χωρίστρα τους, να αφήσουν φράντζα, να χρησιμοποιήσουν τεχνικές και υλικά για να κρύψουν την αραίωση που έχουν. Σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του είδους (κομμωτές και κομμώτριες), προσπαθούν να βρουν λύσεις για και να κινούνται πιο ευχάριστα στο περιβάλλον τους, να έχουν μια καλύτερη εμφάνιση.


Ανεξάρτητα από το αν μπορούν να την αποκρύψουν, η τριχόπτωση είναι μια επίπονη καθημερινή ψυχολογική δοκιμασία για τις γυναίκες. Η αραίωση μπορεί να κάνει μια γυναίκα να νιώθει πιο μεγάλη, αντικοινωνική, λιγότερο ελκυστική και επιθυμητή. Παράλληλα, η αυτοπεποίθηση, η αισιοδοξία, το χαμόγελο και γενικά το ψυχοσυναισθηματικό της επίπεδο είναι πολύ χαμηλό.

Η εικόνα της τριχόπτωσης στις γυναίκες

Η εικόνα μιας γυναίκας με ανδρογενετική αλωπεκία είναι συνήθως μια εικόνα που εμφανίζει λίγο, ή καθόλου επηρεασμένη τη μπροστινή γραμμή (hairline) και έχει κυρίως αραίωση στο πάνω και στο πίσω μέρος της κεφαλής. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν προχωρήσει η αραίωση αρχίζει να έχει μια πιο φαρδιά χωρίστρα. Ορισμένες γυναίκες έχουν γενικά μια μεγαλύτερη αραίωση σε όλο το πάνω μέρος και στο πίσω μέρος κεφαλής. Αυτή η εικόνα, δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την κληρονομικότητα. Οι γυναίκες που έχουν παρόμοιο πρόβλημα θα πρέπει να υποβληθούν σε ένα πλήθος ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων.

Η γυναικεία τριχόπτωση έχει σαν συχνότερη αιτία την ανδρογενετική αλωπεκία και έχει συχνά κληρονομική προδιάθεση. Είναι πιθανό από το οικογενειακό ιστορικό να βρούμε κάποιο άτομο με παρόμοιο πρόβλημα.

Αιτίες γυναικείας τριχόπτωσης

  • Ανδρογενετική αλωπεκία
  • Ανεπάρκεια σιδήρου
  • Αναιμία
  • Παθήσεις του θυρεοειδούς
  • Παθήσεις των ωοθηκών
  • Απώλεια βάρους από έντονες δίαιτες, η διαταραχή της διατροφής
  • Χρήση φαρμάκων (αντισυλληπτικά, β-αποκλειστές, βιταμίνη Α, φάρμακα για το θυρεοειδή, ηρεμιστικά….)
  • Αυτοάνοσες παθήσεις
  • Εγκυμοσύνη, λοχεία κ.ά.

Αντιμετωπίζοντας τη γυναικεία τριχόπτωση μέσω της μεταμόσχευσης μαλλιών

Σήμερα με τις σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών μπορούμε να βοηθήσουμε πάρα πολύ τις γυναίκες με απώλεια μαλλιών λόγω της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Φυσικά θα πρέπει να αξιολογήσουμε πρώτα την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και ανάλογα με την αραίωση του τριχωτού της κεφαλής που υπάρχει, τη δότρια περιοχή που έχουμε να μπορέσουμε να κάνουμε ένα πλάνο μεταμόσχευσης μαλλιών και να συναποφασίσουμε τις πράξεις μας με την ενδιαφερόμενη γυναίκα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι θα προτείνουμε διότι δεν είναι οι γυναίκες όπως οι άνδρες που με κάποια μικρότερη ποσότητα μαλλιών είναι ευχαριστημένοι. Οι γυναίκες θέλουν να αποκτήσουν πλούσια κόμη. Η ενημέρωση θα πρέπει να είναι αναλυτικότατη και προσεκτική. Πάντα ένας έμπειρος γιατρός θα μπορέσει να δώσει μια σωστή εικόνα και ένα σωστό αποτέλεσμα.

Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης μπορεί να είναι εφικτή και να σας δώσει εξαιρετικά, φυσικά αποτελέσματα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον έμπειρο Γενικό Χειρουργό Μπρέντα Θεόδωρο και την ομάδα του για να απαλλαχτείτε από τη γυναικεία τριχόπτωση και να εξασφαλίσετε μια πλούσια κόμη.