Απώλεια Τριχών Στα Γένια
Η απώλεια τριχών στα γένια (alopecia barbae) μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή όσο η απώλεια τριχών του τριχωτού της κεφαλής, είναι όμως μια εξίσου σοβαρή δερματολογική πάθηση, η οποία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του ατόμου που την εμφανίζει.
Στο αντρικό φύλο, η σημασία των γενιών είναι ισάξια των μαλλιών, για τον λόγο αυτόν η αλωπεκία γενιού μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους πάσχοντες. Η γενειάδα δεν αποτελεί μόνο σύμβολο αρρενωπότητας, αλλά για πολλούς άντρες παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσωπική έκφραση και ταυτότητά.
Πολλοί ασθενείς μπορεί να μη γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες για την αλωπεκία γενιού. Ωστόσο σε περίπτωση που σας συμβεί, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς μπορείτε να λάβετε τα μέτρα σας για να αποκαταστήσετε την εικόνα της περιοχής.
Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε την αλωπεκία γενιού;
Ο όρος αλωπεκία αναφέρεται σε μια αυτοάνοση ασθένεια η οποία διαταράσσει τη λειτουργία του τριχωτού της κεφαλής προκαλώντας τριχόπτωση. Στην πραγματικότητα όμως, η αλωπεκία μπορεί να προσβάλει και άλλα σημεία του σώματος όπως είναι η περιοχή του γενιού. Αυτό το είδος της αλωπεκίας μπορεί να εκδηλωθεί με μερική ή ολική τριχόπτωση στην περιοχή των γενιών. Η αλωπεκία των γενιών, ως προς τον τρόπο εμφάνισής της, μοιάζει με τη γυροειδή αλωπεκία. Ειδικότερα, ξεκινά από συγκεκριμένα σημεία της γενειάδας, δημιουργώντας σκόρπια απογυμνώμενα τμήματα στα οποία φαίνεται το δέρμα. Ωστόσο, σε ορισμένους ανθρώπους, η αλωπεκία μπορεί να προχωρήσει έως ότου δεν μείνουν καθόλου τρίχες στα γένια.
Ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν στην απώλεια τριχών στα γένια;
Η απώλεια τριχών στα γένια προκαλείται από:
- Γενετικούς Παράγοντες : Η πάθηση έχει συνδεθεί με υψηλό δείκτη κληρονομικότητας. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό απώλειας στη γενειάδα, τότε τα άτομα είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση της πάθησης.
- Ορμονικούς Παράγοντες : Οι ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν στο σώμα μπορεί να συμβάλουν στην τριχόπτωση στα γένια. Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να επηρεάσουν το πάχος και την πυκνότητα της γενειάδας.
- Στρεσογόνοι Παράγοντες (άγχος) : Το άγχος αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία απώλειας των γενιών. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής μαζί με την αδυναμία τον ανθρώπων να αναπτύξουν μια ισορροπημένη ζωή, οδηγεί σε ορμονική ανισορροπία και τελικώς σε αλωπεκία. Επίσης, η υιοθέτηση ακατάλληλου τρόπου ζωής, όπως είναι κάπνισμα, και η κατανάλωση αλκοόλ, φαίνεται να επιτείνει αρνητικά τη διαχείριση του άγχους.
Πως αντιμετωπίζεται η απώλεια τριχών στα γένια ;
Πριν από κάθε θεραπευτική αντιμετώπιση, ο ασθενής θα πρέπει να λάβει κατάλληλη αξιολόγηση και διάγνωση από έμπειρο Χειρουργό του κλάδου. Όποια κι αν είναι η αιτία εμφάνισης της πάθησης, ο ασθενής θα πρέπει να κινητοποιηθεί εγκαίρως προς την αντιμετώπιση της. Οι περισσότεροι σπεύδουν να δοκιμάσουν μεθόδους αντιμετώπισής, οι οποίες δεν αποφέρουν τα κατάλληλα αποτελέσματα (χρήση σαμπουάν ή αμπούλες). Έτσι, χάνουν την υπομονή τους και γίνονται δύσπιστοι προς την εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών.
Η μεταμόσχευση μαλλιών γενειάδας αποτελεί μια διαδικασία όπου λαμβάνονται τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής και μεταμοσχεύονται στην περιοχή της γενειάδας. Οι δύο σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών είναι η μέθοδος FUE και η μέθοδος FUT.
Η μέθοδος FUE σε γενικές γραμμές αποτελεί μια ασφαλή διαδικασία, η οποία δεν εφαρμόζεται σε όλους. Είναι μια μέθοδος που ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια για να υπάρξει το θεμιτό αποτέλεσμα. Τα τελικά αποτελέσματα της μεταμόσχευσης FUE είναι εμφανή μετά από 10 ή 12 μήνες, αλλά αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η συγκεκριμένη μέθοδος, εάν και χρησιμοποιείται, δεν εγγυάται καλό αποτέλεσμα.
Αντιθέτως, η τεχνική FUT είναι μια εξειδικευμένη μέθοδος κατά της τριχόπτωσης, η οποία όμως χρήζει προσεκτικής εφαρμογής. Η τεχνική FUT, εάν χρησιμοποιηθεί από χειρουργό χωρίς την αρμόζουσα εκπαίδευση, μπορεί να οδηγήσει σε μια αντιαισθητική μεταμόσχευση γενειάδας. Το βασικό θετικό της συγκεκριμένης μεθόδου είναι πως μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις προσωπικές του ενασχολήσεις. Η τεχνική FUΤ παρέχει μεγάλη ακρίβεια που αφορά την εκ νέου ανάπλαση των μοσχευμάτων και την μακροχρόνια βιωσιμότητα τους.
Είναι γρήγορη η ανάρρωση μετά από τη μεταμόσχευση γενειάδας ;
Μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας είναι η πτώση των μεταμοσχευμένων μαλλιών και η ακόλουθη ανάπτυξη τους. Μέσα σε λίγους μήνες τα μεταμοσχευμένα μαλλιά θα αναμειγνύονται άψογα με τις φυσικές τρίχες του προσώπου προσφέροντας το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σε περίπτωση που θελήσετε να δώσετε λύση στην απώλεια τριχών στα γένια, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Μπρέντα Θεόδωρο για να σας προτείνει την ιδανική θεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Ποια είναι η συχνότερη αιτία που προκαλεί απώλεια τριχών στα γένια;
Μία από τις συχνότερες αιτίες που οδηγούν σε απώλεια τριχών στα γένια είναι η γυροειδής αλωπεκία. Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση πάθηση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ολική ή μερική τριχόπτωση.
Εάν κάποιος από την οικογένεια μου έχει απώλεια τριχών στα γένια θα την εμφανίσω και εγώ ;
Η απώλεια τριχών στα γένια έχει υψηλό δείκτη κληρονομικότητας. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό απώλειας στη γενειάδα, τότε τα άτομα εντός της οικογένειας είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση της πάθησης.
Πώς θεραπεύεται η απώλεια τριχών στα γένια;
Οι δύο σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών είναι η μέθοδος FUE και η μέθοδος FUT. Και οι δυο μέθοδοι πρέπει να εφαρμόζονται από εξειδικευμένους ιατρούς.
Πόσο γρήγορη είναι η ανάρρωση μετά από την επέμβαση ;
Η ανάρρωση έπειτα από την επέμβαση είναι άμεση και τα αποτελέσματα εμφανή λίγους μήνες μετά. Τα γένια θα αρχίσουν να εμφανίζονται, ενώ τα μεταμοσχευμένα μαλλιά (δότρια περιοχή) θα πέσουν κι έπειτα θα ανακάμψουν από μόνα τους.