Ουλωτικές αλωπεκίες
Οι ουλωτικές αλωπεκίες προκαλούνται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών (τριχοθυλάκια) και προκαλεί τριχόπτωση. Εμφανίζονται σε όλα τα σημεία του σώματος που φέρουν τρίχες, ωστόσο συχνότερα εντοπίζονται στο τριχωτό της κεφαλής και του προσώπου. Οι τρίχες πέφτουν σε μικρές στρογγυλές κηλίδες, άλλοτε μικρού ή μεγάλου μεγέθους.
Τι είναι οι ουλωτικές αλωπεκίες ;
Η ουλωτική αλωπεκία είναι μη αναστρέψιμη μορφή αλωπεκίας, κατά την οποία τα τριχοθυλάκια καταστρέφονται πλήρως και αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό. Είναι μια αυτοάνοση πάθηση, η οποία συνοδεύεται από έντονη τριχόπτωση. Η κατάσταση της απώλειας μαλλιών είναι μόνιμη με τον σχηματισμό ουλών στην πάσχουσα περιοχή. Αν και η τριχόπτωση συμβαίνει σταδιακά, το δέρμα γίνεται πιο λείο, καθώς νεκρώνεται ο ιστός, ενώ η ανάπτυξη ουλών αποτρέπει τον σχηματισμό νέας τρίχας. Οι ουλωτικές αλωπεκίες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την κλινική εικόνα του ατόμου :
- Πρωτογενής μορφή : Υπάρχουν ενδογενή αίτια που προκαλούν τριχόπτωση
- Δευτερογενής μορφή : Υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες όπως φλεγμονή, τραυματισμός, εγκαύματα ή νεοπλασία
Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει πως οι ουλωτικές αλωπεκίες επηρεάζουν 147 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ εντοπίζονται σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου.
Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης των ουλωτικών αλωπεκιών ;
Οι πιο συχνοί παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση ουλωτικών αλωπεκιών είναι :
- Θυλακικός Λειχήνας
- Μυκητιάσεις στο τριχωτό της περιοχής
- Φλεγμονές στο δέρμα
- Νεοπλασίες του δέρματος
- Αυτοάνοσα νοσήματα
- Δερματικές νόσοι
- Βλάβες του δέρματος λόγω τραυματισμών ή εγκαυμάτων
- Κληρονομικές νόσοι
- Έντονο στρες
- Σακχαρώδης διαβήτης
Ουλωτικές αλωπεκίες : Συμπτώματα και διάγνωση
Τα πιο κοινά συμπτώματα της ουλωτικής αλωπεκίας περιλαμβάνουν :
- Σταδιακή απώλεια μαλλιών: αρχίζει η εμφάνιση γυμνών «μπαλωμάτων» συνήθως στο τριχωτό κεφαλής, αλλά μπορεί να εμφανιστεί στις βλεφαρίδες, τα φρύδια ή τη γενειάδα του ανδρός.
- Εκτεταμένη απώλεια μαλλιών : κάποια στιγμή μπορεί να επέλθει ολική απώλεια μαλλιών. Εμφανίζεται η λεγόμενη «φαλάκρα», ενώ υπάρχει περίπτωση να χαθούν όλες οι τρίχες του σώματος.
- Αλλαγές στα νύχια : δημιουργούνται ραβδώσεις ή κοιλώματα, ιδιαιτέρως σε όσους έχουν εκτεταμένη τριχόπτωση.
- Το πάσχον δέρμα είναι κόκκινο και εμφανίζει υπέρχρωση ή υποχρωμία.
Η διάγνωση ενός ασθενή με ουλωτικές αλωπεκίες επιτυγχάνεται μέσω φυσικής εξέτασης. Ο ασθενής απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν την κληρονομικότητα, την έναρξη της απώλειας τριχών. Τέλος, μπορούν να πραγματοποιηθούν αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες συμπληρώνουν την κλινική εξέταση.
Ουλωτικές αλωπεκίες : Θεραπεία
Η έγκαιρη αντιμετώπιση οποιαδήποτε πάθησης αποτελεί το σημαντικότερο σύμμαχο για την αποτελεσματικότερη θεραπεία της πάθησης. Εάν οι ουλωτικές αλωπεκίες διαγνωστούν εγκαίρως, είναι εφικτό να αποτραπεί η ολική καταστροφή των τριχοθυλακίων. Η θεραπεία που εφαρμόζεται στον κάθε ασθενή είναι εξατομικευμένη και εξαρτάται από τη μορφή της αλωπεκίας αλλά και την ηλικία του ασθενή. Οι θεραπεία για την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων περιλαμβάνει :
- τη χορήγηση τοπικών ενέσεων κορτιζόνης
- κρέμες ή αλοιφές
- λήψη φαρμακευτικής αγωγής
- χορήγηση κορτικοστεροειδών
- μεταμόσχευση μαλλιών (αποκατάσταση της βλάβης)
Ουλωτικές αλωπεκίες : Μεταμόσχευση μαλλιών
Είναι γεγονός πως οποιαδήποτε μορφή αλωπεκίας, μπορεί να προκαλέσει έντονο ψυχολογικό βάρος στον ασθενή, μειώνοντας την αυτοπεποίθηση του. Η μεταμόσχευση μαλλιών δρα καταλυτικά στην αποκατάσταση της ουλωτικής αλωπεκίας, προσδίδοντας στον ασθενή τη χαμένη του ψυχολογία. Η μεταμόσχευση μαλλιών πραγματοποιείται μέσα από την εφαρμογή ειδικών μεθόδων, οι οποίες πρέπει να εκτελούνται από ειδικούς χειρουργούς. Τα αποτελέσματα της επεμβατικής μεθόδου είναι εμφανή σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ ο ασθενής αποκτά ένα φυσικό αποτέλεσμα.
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα αλωπεκίας, επικοινωνήστε άμεσα με τον εξαιρετικά έμπειρο Γενικό Χειρουργό Θεόδωρο Μπρέντα. Ο ιατρός αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών και διαθέτει 27 χρόνια εμπειρίας στη μεταμόσχευση μαλλιών. Έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς πολλά προβλήματα του τριχωτού της κεφαλής, εφαρμόζοντας εξατομικευμένη θεραπεία βασισμένη στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.
Ποια είναι η αιτία εμφάνισης ουλωτικιής αλωπεκίας;
Η συχνότερη αιτία εμφάνισης ουλωτικής αλωπεκίας είναι ο θυλακικός λειχήνας και τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται οι ουλωτικές αλωπεκίες ;
Τα συμπτώματα ουλωτικής αλωπεκίας είναι η απώλεια τριχών στην κορυφή της κεφαλής, της γενειάδας (για τους άνδρες), ενώ η απώλεια τριχών του σώματος μπορεί να είναι μέρος των συμπτωμάτων.
Ποιοι εμφανίζουν συχνότερα ουλωτική αλωπεκία ;
Η ουλωτική αλωπεκία εμφανίζεται εξίσου στους άνδρες και στις γυναίκες, ενώ υπολογίζεται ότι 147 εκατομμύρια ανθρώποι σε παγκόσμιο επίπεδο ζουν με την πάθηση.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν οι ουλωτικές αλωπεκίες ;
Εάν οι ουλωτικές αλωπεκίες διαγνωστούν εγκαίρως, είναι εφικτό να αποτραπεί η ολική καταστροφή των τριχοθυλακίων. Συχνότερα χορηγούνται φάρμακα και τοπικές ενέσεις κορτιζόνης, ενώ η αποκατάσταση της βλάβης πραγματοποιείται μέσω της μεταμόσχευσης μαλλιών.
Γιατί είναι σημαντική η μεταμόσχευση μαλλιών ;
Η μεταμόσχευση μαλλιών στην περιοχή όπου εμφανίζεται η τριχόπτωση είναι αρκετά σημαντική, καθώς επιφέρει αλλαγές στη ψυχολογία και στην εμφάνιση του ασθενή.
Τι είναι η μεταμόσχευση μαλλιών και πώς πραγματοποιείται ;
Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία που αποσκοπεί στη μεταφορά τριχών από μία περιοχή του σώματος που δεν εμφανίζει τριχόπτωση σε μία άλλη. Πραγματοποιείται μέσα από την εφαρμογή ειδικών μεθόδων, οι οποίες πρέπει να εκτελούνται από ειδικούς χειρουργούς. Τα αποτελέσματα της επεμβατικής μεθόδου είναι συνήθως εμφανή σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ ο ασθενής αποκτά ένα φυσικό αποτέλεσμα.