This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Τριχοριζόγραμμα
Τα μαλλιά ενός ανθρώπου είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εμφάνισης, αλλά και της κουλτούρας του. Φυλές ανά τον κόσμο βασίζουν μεγάλο μέρος της ιστορίας στα μαλλιά τους. Γι’ αυτό, όταν χάνονται, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, και πολλές φορές δυσφορία στον ασθενή. Η τριχόπτωση αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό φαινόμενο της σημερινής εποχής, το οποίο αφορά άτομα ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Επηρεάζεται από διαφόρους παράγοντες, τόσο εξωγενής όσο και ενδογενής. Για τη διάγνωσή της χρησιμοποιείται μια ειδική εξέταση, η οποία ονομάζεται τριχοριζόγραμμα.
Τι είναι το τριχοριζόγραμμα;
Ως τριχοριζόγραμμα ορίζεται η μη επεμβατική, διαγνωστική διαδικασία, κατά την οποία ο ιατρός εξετάζει την καλή υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα της μορφολογίας της τρίχας και του τύπου της αλωπεκίας, και καθορίζει τον κατάλληλο τρόπο θεραπείας για τον εκάστοτε ασθενή. Εκτός από τη διάγνωση της τριχόπτωσης, η εξέταση του τριχοριζογράμματος μπορεί να εντοπίσει πολλές άλλες παθήσεις τις τρίχας, και να βοηθήσει στην παρακολούθησή τους.
Στην ουσία, το τριχοριζόγραμμα καταγράφει τα ποσοστά των παθόντων ή μη παθόντων τριχών, καθώς και τον κύκλο ζωής τους. Σημασία έχει η ορθή αναγέννηση των τριχών, καθώς και ο αριθμός αυτών που χάνονται. Η φυσιολογική καθημερινή τριχόπτωση περιλαμβάνει περίπου 100 τρίχες. Εάν ο ασθενής παρατηρεί περισσότερες, οφείλει να αναζητήσει διάγνωση.
Πότε πραγματοποιείται το τριχοριζόγραμμα;
Η τριχόπτωση ενδέχεται να προκληθεί από μια σειρά αιτιών, τόσο γενετικών όσο και παθολογικών. Η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές, το άγχος και η κακή διατροφή συγκαταλέγονται στους πιο συχνούς παράγοντες επιρροής της καλής υγείας της τρίχας. Παράλληλα, διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση, όπως η γυροειδής αλωπεκία. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα τριχοθυλάκια, και τα καταστρέφει.
Η εξέταση του τριχοριζογράμματος μπορεί να διαγνώσει διάφορες παθήσεις που προκαλούν απώλεια μαλλιών, όπως οι παρακάτω:
- Τελογενής τριχόρροια: Η τελογενής τριχόρροια αφορά τον κύκλο ζωής των τριχοθυλακίων, και τα στάδια τα οποία περιλαμβάνει. Πρόκειται για την απότομη αλλαγή του σταδίου από το καταγενές, δηλαδή εκείνο όπου η τρίχα σταματά να αναπτύσσεται, στο τελογενές, το τέλος της ζωής του. Οι τρίχες σταματούν μαζικά να μεγαλώνουν, και πέφτουν.
- Ανδρογενετική αλωπεκία: Πρόκειται για μια μορφή τριχόπτωσης η οποία επηρεάζει κυρίως γυναίκες άνω των 40, οι οποίες βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση. Η αραίωση βρίσκεται σε ολόκληρη την έκταση της κεφαλής.
- Διάχυτη αλωπεκία: Η διάχυτη αλωπεκία αποτελεί μορφή τριχόπτωσης η οποία επηρεάζει κυρίως το γυναικείο φύλο, και χαρακτηρίζεται από τη μείωση της πυκνότητας των μαλλιών στη βρεγματική περιοχή.
Διαδικασία εξέτασης
Η διαδικασία του τριχοριζογράμματος είναι μια απλή και γρήγορη υπόθεση. Ο ασθενής πρέπει να αποφύγει το λούσιμο για 3-5 ημέρες πριν την εξέταση. Όταν προσέλθει στο ιατρείο, και ξεκινήσει η διαδικασία της εξέτασης, ο ιατρός θα συλλέξει περίπου 50 τρίχες από όλη την επιφάνεια της κεφαλής. Αυτό πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου, το οποίο ονομάζεται βελονοκάτοχος. Σε ένα φυσιολογικό τριχοριζόγραμμα, περίπου το 70% των τριχών βρίσκονται στην αναγενή φάση (φάση ανάπτυξης), < 2% στην καταγενή φάση (μεταβατικό στάδιο πριν οι τρίχες πέσουν) και 20% στην τελογενή φάση (στάδιο πτώσης). Ένα ποσοστό 5% χαρακτηρίζεται δυστροφικό.
Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας επιτρέπει τη διενέργεια ψηφιακού τριχοριζογράμματος. Πρόκειται για μια μη επεμβατική διαδικασία, η οποία στηρίζεται στο ρυθμό ανάπτυξης των τριχών. Μια τρίχα μεγαλώνει καθημερινά περίπου 0.3mm. Ο ιατρός κόβει της τρίχες σε μια πολύ μικρή, κρυμμένη περιοχή της κεφαλής, και πραγματοποιεί μικροσκοπική ψηφιακή λήψη φωτογραφιών της περιοχής. Μετά από 48 ώρες, ο ασθενής επιστρέφει, κι ο ιατρός λαμβάνει νέες λήψεις της περιοχής. Χαρακτηριστικό προτέρημα της διαδικασίας αυτής είναι η μη διατάραξη του κύκλου ανάπτυξης της τρίχας, αφού δεν αποσπώνται από την κεφαλή.
Τριχοριζόγραμμα: Διάγνωση και Θεραπεία Τριχόπτωσης
Η έγκαιρη διάγνωση της αιτίας της τριχόπτωσης εγγυάται την ορθή παρέμβαση, και κατ’ επέκταση αντιμετώπισή της. Ανάλογα με την έκταση της πάθησης είναι διαθέσιμες διάφορες θεραπείες, τόσο συντηρητικές όσο και χειρουργικές. Ειδικά σκευάσματα, σαμπουάν και φαρμακευτικές θεραπείες μπορούν να ελαττώσουν, ή να αντιμετωπίσουν πλήρως το πρόβλημα. Επί αποτυχίας των συντηρητικών μεθόδων, ο ιατρός θα συστήσει τη χειρουργική μεταμόσχευση μαλλιών, την καλύτερη θεραπεία έναντι της τριχόπτωσης.
Εάν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τριχόπτωση, ή σχεδιάζετε να πραγματοποιήσετε τριχοριζόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Γενικό Χειρουργό Μπρέντα Θεόδωρο. Διαθέτει 26 χρόνια εμπειρίας στην μεταμόσχευση μαλλιών, και μπορεί να εξυπηρετήσει άριστα κάθε ανάγκη σας.
Ποια η διαφορά τριχοριζογράμματος και τριχοσκόπησης;
Η τριχοσκόπηση είναι μια ακόμη μορφή διάγνωσης των παθολογιών του τριχοθυλακίου. Προϋποθέτει τη χρήση δερματοσκοπίου στο τριχωτό της κεφαλής του ασθενούς. Βασική διαφορά της τριχοσκόπησης με το τριχοριζόγραμμα είναι ότι η πρώτη χρησιμοποιείται αποκλειστικά για διάγνωση της τριχόπτωσης, ενώ το δεύτερο μπορεί να αναδείξει τους ξεχωριστούς τύπους της.
Ποια είναι τα στάδια ζωής του κύκλου της τρίχας;
Ο κύκλος ζωής της τρίχας διακρίνεται σε τρία στάδια: το στάδιο ανάπτυξης (αναγενής φάση), το μεταβατικό στάδιο (καταγενής φάση) και το στάδιο ανάπαυσης (τελογενής φάση).
Γιατί πραγματοποιείται το τριχοριζόγραμμα;
Το φυσιολογικό, καθημερινό ποσοστό τριχόπτωσης περιλαμβάνει κατά μέσο όρο περίπου 100 τρίχες. Σε περίπτωση όπου ο ασθενής παρατηρήσει μεγαλύτερη πτώση από το φυσιολογικό, ή εντοπίσει άλλα προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής του, μπορεί να απευθυνθεί σε έναν ειδικό για τη διενέργεια της διαγνωστικής εξέτασης του τριχοριζογράμματος.
Πώς προκαλείται η τριχόπτωση;
Η απώλεια μαλλιών μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, τόσο γενετικούς όσο και παθολογικούς. Από τους συχνότερους παράγοντες πρόκλησης θεωρούνται το στρες, η κληρονομικότητα και η κακή διατροφή.