Categories
Post

Τριχοτιλλομανία

Τι είναι η Τριχοτιλλομανία;

Η τριχοτιλλομανία πρόκειται για μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ακατανίκητη ανάγκη του ατόμου να τραβά τα μαλλιά του, οδηγώντας σε εμφανή τριχόπτωση. Ανάλογα την κάθε περίπτωση, η τριχοτιλλομανία διαφέρει σε ένταση και σε τρόπο εκδήλωσης. Συγκεκριμένα, η τριχοτιλλομανία δεν αφορά το τράβηγμα τριχών μόνο από το τριχωτό της κεφαλής, αλλά και από άλλα σημεία του σώματος, όπως χέρια, πόδια και φρύδια.

Ανήκει στο φάσμα των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών και μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Η τριχοτιλλομανία μπορεί να επηρεάσει άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, αν και συχνότερα συναντάται σε παιδιά και εφήβους.

Αίτια της τριχοτιλλομανίας

Ακόμη δεν είναι πλήρως κατανοητά τα ακριβή αίτια της διαταραχής. Ωστόσο υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που φαίνεται να ευνοούν την εμφάνισή της, με κυριότερο τη ψυχολογία. Άτομα που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, όπως το έντονο άγχος και η κατάθλιψη, μπορούν να εμφανίσουν τριχοτιλλομανία ως αντίδραση. Ιδιαίτερα η έκθεση σε στρεσογόνες καταστάσεις, όπως η οικογενειακή πίεση ή οι διαπροσωπικές δυσκολίες, μπορεί να πυροδοτήσει μια τέτοια διαταραχή. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η διαταραχή μπορεί να έχει κληρονομική βάση ή να οφείλεται σε νευρολογικές διαταραχές.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η τριχοτιλλομανία;

Τα κύρια συμπτώματα της τριχοτιλλομανίας περιλαμβάνουν:

  • Συνεχές ή περιοδικό τράβηγμα των μαλλιών, που οδηγεί σε εμφανή αραίωση ή φαλακρά σημεία.
  • Έντονη ανάγκη πριν από την πράξη και αίσθημα ανακούφισης μετά.
  • Έντονο αίσθημα ντροπής που οδηγεί αποφυγή κοινωνικών επαφών λόγω της απώλειας των μαλλιών.
  • Κατάποση των τριχών (τριχοφαγία) σε ορισμένα περιστατικά, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα.

Διάγνωση

Η διάγνωση θα γίνει μετά από φυσική και ψυχολογική εξέταση. Η ψυχολογική αξιολόγηση βασίζεται σε κλινικά κριτήρια, σύμφωνα με το DSM-5. Παράλληλα όμως πραγματοποιείται και φυσική εξέταση για να ελεγχθεί η απώλεια μαλλιών και να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες, όπως δερματολογικές παθήσεις. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, μπορεί να γίνει συμπληρωματικά βιοψία δέρματος για επιβεβαίωση.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της τριχοτιλλομανίας απαιτεί συνδυασμό ψυχοθεραπευτικής και φαρμακευτικής προσέγγισης. Η ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της τριχοτιλλομανίας, καθώς ο ασθενής μέσω της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Θεραπείας (CBT) θα μπορέσει να εντοπίσει τα ερεθίσματα που του δημιουργούν αυτή την παρόρμηση και να αναπτύξει νέους και πιο υγιείς μηχανισμούς. Εάν είναι απαραίτητο, ο ασθενής μπορεί να λάβει φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εμμονικών συμπεριφορών.  Τέλος, η χρήση καπέλων για την κάλυψη του κεφαλιού είναι μια λύση που επιλέγεται από πολλούς για το διάστημα που χρειάζεται να εμφανιστούν πάλι οι τρίχες.

Μεταμόσχευση μαλλιών μετά την τριχοτιλλομανία

Μετά την αντιμετώπιση της τριχοτιλλομανίας, οι τρίχες μπορούν να φυτρώσουν ξανά. Ωστόσο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η συμπεριφορά σταματήσει έγκαιρα. Αν όμως η τριχοτιλλομανία διαρκέσει για μεγάλο διάστημα, υπάρχει κίνδυνος τα τριχοθυλάκια να υποστούν μόνιμη βλάβη, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η επαναφύτρωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική λύση.

Η τεχνική FUE είναι μια σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών, που μπορεί να προσφέρει φυσικά και μόνιμα αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης, αφαιρούνται μεμονωμένα τα τριχοθυλάκια από τη δότρια περιοχή. Στη συνέχεια, εμφυτεύονται με προσοχή  στη λήπτρια περιοχή, διασφαλίζοντας τη φυσική κατανομή και πυκνότητα στα μαλλιά. Eίναι η ιδανική λύση για άτομα που έχουν  επαρκή δότρια περιοχή, καλή ελαστικότητα δέρματος και ρεαλιστικές προσδοκίες. Τα αποτελέσματα γίνονται εμφανή σε 10-12 μήνες.

Επίσης, υπάρχει και η τεχνική FUT που είναι ή πιο πλήρης, ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών, με καταπληκτικά και μόνιμα φυσικά αποτελέσματα.

Συμπέρασμα

Η τριχοτιλλομανία αποτελεί μια ιδιαίτερα σοβαρή διαταραχή που επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική υγεία του ατόμου. Με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία οι επιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν. Σε περιπτώσεις όπου η τριχοτιλλομανία έχει προκαλέσει μη αναστρέψιμη απώλεια μαλλιών, η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική λύση για την αποκατάσταση των μαλλιών. Εάν θέλετε να μάθετε για την τριχοτιλλομανία και τη μεταμόσχευση μαλλιών, επικοινωνήστε σήμερα με τον Γενικό Χειρουργό Μπρέντα Θεόδωρο για να κλείσετε το ραντεβού σας.

Οι τρίχες μπορεί να αφαιρούνται από τις περιοχές του σώματος όπως το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια, τις βλεφαρίδες, τα χέρια και τα πόδια.

Η τριχοτιλλομανία μπορεί να είναι αποτέλεσμα γενετικών, νευρολογικών ή περιβαλλοντικών παραγόντων. Το έντονο άγχος ή η κατάθλιψη συχνά συνδέονται με την εμφάνισή της.

Η τριχοτιλλομανία μπορεί να προκαλέσει αραίωση ή φαλακρά σημεία, ντροπή και κοινωνική απομόνωση. Σε κάποιες περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να καταπίνει τις τρίχες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα.

Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση και την αξιολόγηση της συμπεριφοράς του ατόμου. Εάν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να πραγματοποιηθεί βιοψία δέρματος για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Εφόσον αυτός ο τρόπος κακοποίησης του τριχωτού της κεφαλης, έχει σταματήσει και οι τρίχες δεν επανεκφύονται λόγω μόνιμης βλάβης στα τριχοθυλάκια, η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να είναι η καλύτερη λύση. Η τεχνική FUE  και η τεχνική FUT ανάλογα με την περίπτωση είναι  κατάλληλες μέθοδοι, καθώς προσφέρουν φυσικά και μόνιμα αποτελέσματα.

Μεταμόσχευση Μαλλιών | Θεσσαλονίκη | Μπρέντας Θεόδωρος
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.