Categories
Post Uncategorized

Αλωπεκία: Τα είδη και η θεραπεία τους

Τι είναι η αλωπεκία;

H αλωπεκία είναι η απώλεια μαλλιών ως αποτέλεσμα κληρονομικών, ορμονικών, παθολογικών ή άλλων καταστάσεων. Αν και είναι φυσικό τα μαλλιά να πέφτουν και να βγαίνουν ξανά, στην αλωπεκία χάνεται μεγάλη ποσότητα τριχών από το κεφάλι ή από το σώμα χωρίς να παράγονται νέες τρίχες.

Ωστόσο, αν γίνει έγκαιρη διάγνωση, η αλωπεκία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Ποια είναι τα είδη αλωπεκίας;

Η αλωπεκία δεν εμφανίζεται σε όλους με τον ίδιο τρόπο. Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα και αίτια της αλωπεκίας διαφέρουν σε κάθε περίπτωση. Οι περισσότεροι γνωρίζουν την απώλεια μαλλιών που είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ηλικίας (ακούσια τριχόπτωση). Τα άλλα 4 είδη αλωπεκίας είναι:

  • Ανδρογενετική αλωπεκία: η πιο συχνή εμφάνιση αλωπεκίας, με ποσοστό εμφάνισης 70% στους άνδρες και 40% στις γυναίκες. Στους άνδρες, εμφανίζεται με απώλεια μαλλιών στους κροτάφους, στην πρόσθια γραμμή ή στην κορυφή της κεφαλήςως αποτέλεσμα κληρονομικότητας, ψυχολογικών προβλημάτων και ορμονικών ή εποχιακών αλλαγών. Από την άλλη, στις γυναίκες η αλωπεκία εμφανίζεται λόγω ορμονών ή κληρονομικότητας, αλλά μπορεί να οφείλεται και στην εμμηνόπαυση, σε παθήσεις, φαρμακευτική αγωγή ή διατροφική ανεπάρκεια. Οι τρίχες λεπταίνουν και δημιουργείται αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού.
  • Διάχυτη αλωπεκία: Μπορεί να είναι οξεία, υποξεία ή χρόνια. Πέρα από τους ορμονικούς και κληρονομικούς παράγοντες, η διάχυτη αλωπεκία μπορεί να είναι αποτέλεσμα αυτοάνοσων νοσημάτων, στεσογόνων καταστάσεων, στερητικής δίαιτας ή φαρμακευτικής θεραπείας. Στον συγκεκριμένο τύπο, ο κύκλος της ζωής της τρίχας αλλάζει, με αποτέλεσμα οι τρίχες να γίνονται λεπτότερες και πιο επιρρεπής στο σπάσιμο και να υπάρχει εμφανή αραίωση σε όλο το κεφάλι.
  • Γυροειδής αλωπεκία: Είναι αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Προκαλεί απώλεια τριχών στο κεφάλι και στο σώμα και μπορεί να είναι μερική η καθολική. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η γυροειδής αλωπεκία είναι αποτέλεσμα κληρονομικότητας, αλλά άλλοι παράγοντες εμφάνισης είναι το στρες, οι λοιμώξεις, οι ορμονικές ή εποχιακές αλλαγές και οι αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Ουλωτική αλωπεκία: είναι αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί μη αναστρέψιμη απώλεια μαλλιών. Στην ουλωτική αλωπεκία, οι τρίχες πέφτουν δημιουργώντας μικρές ή μεγάλες στρογγυλές κηλίδες. Παράλληλα, ο ιστός στο δέρμα ατροφεί  και δεν σχηματίζεται νέα τρίχα, ενώ στα νύχια δημιουργούνται ραβδώσεις ή κοιλώματα. Τα αίτια μπορεί να είναι ενδογενή (όπως ο θυλακικός λειχήνας) ή εξωγενή (όπως, οι φλεγμονές).

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της αλωπεκίας πρέπει να γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα δημιουργήσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για κάθε ασθενή. Αρχικά γίνεται καταγραφή του ιατρικού ιστορικού του ασθενή για να εντοπιστούν τα πιθανά αίτια εμφάνισης. Έπειτα ακολουθεί φυσική εξέταση του ασθενή η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τριχοσκόπηση, pull test ή βιοψία του τριχωτού της κεφαλής. Τέλος, γίνεται διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων.

 

Ποια είναι η θεραπεία για την αλωπεκία;

Η θεραπεία για την αλωπεκία καθορίζεται από το είδος της και από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται και μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει την αλωπεκία ως ένα βαθμό, για αυτό και επιλέγεται όταν είναι σε πρώιμο στάδιο. Ανάλογα το είδος, η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει :

  • Φαρμακευτική θεραπεία: Περιλαμβάνει τη χορήγηση φιναστερίδης ή μινοξιδίλης για τον περιορισμό της τριχόπτωσης και την παραγωγή νέας τρίχας. Επιπλέον, σε περιπτώσεις αυτοάνοσων παθήσεων γίνεται χρήση ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων.
  • Ενέσιμη θεραπεία: Γίνεται έγχυση κορτικοστεροειδών στα σημεία πουεντοπίζεται έντονη αραίωση.
  • Αυτόλογη μεσοθεραπεία: Γίνεται πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) στα σημεία για τη διέγερση των τριχοθυλακίων.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της αλωπεκίας γίνεται με μεταμόσχευση μαλλιών. Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικά από εξειδικευμένους χειρουργούς. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με 2 τρόπους:

Η διαδικασία εμφύτευσης είναι παρόμοια και στις δύο. Η διαφορά τους έγκειται στον τρόπο που γίνεται η λήψη του μοσχεύματος από τη δότρια περιοχή. Ωστόσο, και οι δύο μέθοδοι αποτελούν καινοτόμες, αποτελεσματικές και ανώδυνες λύσεις στο πρόβλημα της αλωπεκίας.

Η αλωπεκία μπορεί να επηρεάσει όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία. Όμως με τη σωστή και έγκαιρη διάγνωση, μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Εάν έχετε απορίες σχετικά με την αλωπεκία καθώς και τις θεραπείες, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Μπρέντα Θεόδωρο, ο οποίος βρίσκεται στη διάθεσή σας.

Μεταμόσχευση Μαλλιών | Θεσσαλονίκη | Μπρέντας Θεόδωρος
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.