Categories
Post

Τριχόρροια (τελογενής τριχόπτωση)

Η τριχόρροια (τελογενής τριχόπτωση) αποτελεί μια μορφή αλωπεκίας με προσωρινή διάρκεια. Η τριχόρροια μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας, αρκεί να γίνει η σωστή διάγνωση.

Τι είναι η τριχόρροια (τελογενής τριχόπτωση);

Η τριχόρροια (τελογενής τριχόπτωση) είναι η εμφάνιση διαταραχής του φυσιολογικού κύκλου της τρίχας. Υπολογίζεται ότι φυσιολογικά σε ημερήσια βάση χάνονται περίπου 30 έως 150 τρίχες. Ο κύκλος της τρίχας περιλαμβάνει την ανάπτυξη, θάνατο και αναγέννηση. Το τριχοθυλάκιο δηλαδή έχει την ικανότητα να αναπτύσσεται, να πεθαίνει και να αναγεννιέται εκ νέου. Έτσι, η ζωή της τρίχας διέρχεται από αυτά τα 3 στάδια:

  • αναγενές (φάση ανάπτυξης)
  • καταγενές (παύσει ανάπτυξης)
  • τελογενές (μη παραγωγή τρίχας)

Η τριχόρροια εμφανίζεται, όταν υπάρχει καθημερινά σημαντική απώλεια τριχών πάνω από το 10% των τριχών που βρίσκεται φυσιολογικά σε τελογενή φάση.  Έτσι, η τριχόρροια εμφανίζεται όταν ένα υψηλό ποσοστό των τριχοθυλακίων διέρχεται απότομα στο τελογενές στάδιο.

Πώς προκαλείται η τριχόρροια (τελογενής τριχόπτωση);

Η τριχόρροια μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Έντονο άγχος: Το άγχος αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που οδηγεί στην τριχόρροια. Συνήθως η τριχόπτωση προκαλείται μετά από 3 μήνες συνεχόμενου στρες.
  • Ορμονικές μεταβολές: Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην μεταβολή των ορμονικών επιπέδων, όπως εγκυμοσύνη, τοκετός, εμμηνόπαυσης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δε, πολλές τρίχες βρίσκονται στο αναγενές στάδιο και λόγω της ύπαρξης παρατεταμένης ορμονικής διαταραχής, οδηγούνται απότομα στο τελογενές στάδιο.
  • Διατροφικό έλλειμμα: Η μη επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνης, βιταμίνη Β ή ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε τριχόρροια.
  • Παθήσεις: Διάφορες παθήσεις, όπως ο θυρεοειδής, αναιμία ή αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να οδηγήσουν σε τριχόπτωση.
  • Απώλεια βάρους: Η απότομη απώλεια βάρους μπορεί εξίσου να οδηγήσει την απώλεια τριχών.  

Ποια συμπτώματα προκαλεί η τριχόρροια;

Τα συμπτώματα που προκαλεί η τριχόρροια (τελογενής τριχόπτωση) είναι εμφανή περίπου 3 μήνες μετά την αιτία που πυροδότησε την τελογενή φάση της τρίχας. Η τελογενής τριχόπτωση εμφανίζεται σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής, παρουσιάζοντας συνολική μείωση της πυκνότητας των μαλλιών. Η απώλεια μαλλιών γίνεται αισθητή ως επί το πλείστον μετά το λούσιμο και το χτένισμα ή κατά τη διάρκεια του λουσίματος. Ενώ στην περίπτωση που η τριχόρροια είναι έντονη εμφανίζονται τρίχες στο μαξιλάρι.

Έτσι, η τριχόρροια δεν πρέπει να μπερδεύεται με άλλα είδη αλωπεκίας, στα οποία παρουσιάζεται φλεγμονή, ερεθισμός στο τριχωτό της κεφαλής ή τοπική τριχόπτωση. Η σωστή διάγνωση της τελογενούς τριχόπτωσης είναι εξαιρετικά σημαντική για την εφαρμογή μιας επιτυχημένης θεραπείας.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η τριχόρροια;

Για την αντιμετώπιση της τελογενούς τριχόπτωσης θα πρέπει να πρωτίστως να ανιχνευτεί η αιτία πυροδότησης της τριχόπτωσης. Συνήθως, η διάρκεια της τελογενούς φάσης διαρκεί περίπου 3 έως 6 μήνες. Μετά τους 6 μήνες θεωρείται πως η τρίχα αρχίζει να δημιουργείται και πάλι. Στην περίπτωση ανάπτυξης τριχών, μπορεί και να μην χρειαστεί η εφαρμογή οποιασδήποτε παρέμβασης.

Ωστόσο, στην περίπτωση που έχουμε αυξημένη απώλεια τριχών ή η απώλεια συνεχίζει να υπάρχει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε δίνονται οι παρακάτω θεραπείες:

  • Φαρμακευτική αγωγή: Η μινοξιδίλη αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της παροδικής απώλειας τριχών, καθώς δύναται να ενισχύσει την ανάπτυξη νέων τριχών. Επίσης, μπορεί να δοθεί ορμονική θεραπεία στην περίπτωση που η αιτία της τριχόπτωσης είναι η ορμονική μεταβολή.
  • Υιοθέτηση σωστής φροντίδας των μαλλιών: Ο ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιεί σαμπουάν φιλικά προς την τρίχα και ήπια προς το τριχωτό της κεφαλής. Παράλληλα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση υψηλής θερμότητας μέσω των συσκευών περιποίησης.  

Στην περίπτωση όπου η απώλεια τριχών είναι μη αναστρέψιμη, τότε ο ασθενής δύναται να ανακτήσει τα μαλλιά του μέσα από τη μεταμόσχευση μαλλιών. Η μεταμόσχευση μαλλιών, είτε με την τεχνική FUT, ή με την τεχνική FUE  μπορεί να επαναφέρει τις χαμένες τρίχες με την εφαρμογή της σωστής τεχνικής.

Η τριχόρροια (τελογενής τριχόπτωση) είναι μια συχνά εμφανιζόμενη αίτια τριχόπτωσης. Έτσι, η αντιμετώπιση της τριχόρροιας μπορεί να επιτευχθεί συντηρητικά, ενώ παράλληλα στην περίπτωση, όπου υπάρχει έντονη και παρατεταμένη απώλεια μαλλιών, μπορεί να εφαρμοστεί η μεταμόσχευση μαλλιών. Για να λάβετε εξατομικευμένες πληροφορίες για τις διαθέσιμες θεραπείες κατά της τριχόπτωσης, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Μπρέντα Θεόδωρο, ο οποίος θα δημιουργήσει για εσάς ένα θεραπευτικό πλάνο, το οποίο ανταποκρίνεται με επάρκεια στις ανάγκες σας.