Αραίωση μαλλιών στην κορυφή
Το φαινόμενο της αραίωσης των μαλλιών σχετίζεται με τη μείωση του αριθμού των τριχών της κεφαλής. Στα φυσιολογικά επίπεδα η απώλεια μαλλιών κυμαίνεται μεταξύ 50-100 τρίχες ανά μέρα. Όταν η αραίωση μαλλιών στην κορυφή, και γενικότερα στο κεφάλι, γίνει αισθητή τότε αυξάνεται και ο κίνδυνος της αλωπεκίας. Η αλωπεκία αφορά σε μόνιμη και πολυάριθμη απώλεια τριχών.
Η ανδρογενής αλωπεκία είναι η πιο κοινή μορφή τριχόπτωσης στους άνδρες και επηρεάζει περίπου το 30 με 50% εξ αυτών, έως την ηλικία των 50, όπως αναφέρει ο εξειδικευμένος στη μεταμόσχευση μαλλιών Γενικός Χειρουργός Δρ. Θ. Μπρέντας.
Που οφείλεται η αραίωση μαλλιών στην κορυφή;
Αρκετοί είναι οι παράγοντες στους οποίους αποδίδεται η αραίωση μαλλιών στην κορυφή:
- Ορμόνες: Μη φυσιολογικά επίπεδα ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες που παράγονται φυσιολογικά τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες)
- Γονίδια: Μπορούν να επηρεάσουν την προδιάθεση ενός ατόμου για ανδρική ή γυναικεία φαλάκρα και μεταδίδονται και από τους 2 γονείς
- Άγχος, ασθένεια και τοκετός: Μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή απώλεια μαλλιών. Η δακτυλίτιδα που προκαλείται από μυκητιασική λοίμωξη μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.
- Φάρμακα: Συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων χημειοθεραπείας που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου, των αραιωτικών αίματος, των βήτα–αδρενεργικών αναστολέων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των αντισυλληπτικών χαπιών, μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή απώλεια μαλλιών.
- Εγκαύματα, τραυματισμοί και ακτινογραφίες: Μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή απώλεια μαλλιών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η φυσιολογική τριχοφυΐα συνήθως επιστρέφει μόλις επουλωθεί ο τραυματισμός, εκτός εάν δημιουργηθεί ουλή. Τότε, τα μαλλιά δεν θα ξαναφυτρώσουν ποτέ.
- Η αυτοάνοσο νόσημα: Μπορεί να προκαλέσει γυροειδή αλωπεκία. Στην γυροειδή αλωπεκία, το ανοσοποιητικό σύστημα ανεβάζει στροφές για άγνωστους λόγους και επηρεάζει τους θύλακες των τριχών. Στα περισσότερα άτομα με γυροειδή αλωπεκία, η τρίχα μεγαλώνει ξανά, αν και μπορεί προσωρινά να είναι πολύ λεπτή και πιθανώς πιο ανοιχτό χρώμα πριν επιστρέψει ο κανονικός χρωματισμός και το πάχος.
- Αισθητικές επεμβάσεις: Το πολύ συχνό λούσιμο, η περμανάντ, η λεύκανση και η βαφή μαλλιών μπορούν να συμβάλουν στη συνολική αραίωση των μαλλιών κάνοντας τα μαλλιά αδύναμα και εύθραυστα. Οι σφιχτές κοτσίδες, η χρήση ισιωτικών συσκευών μπορεί επίσης να βλάψουν και να σπάσουν τα μαλλιά. Ωστόσο, αυτές οι διαδικασίες δεν προκαλούν φαλάκρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά αναπτύσσονται ξανά κανονικά εάν αφαιρεθεί η πηγή του προβλήματος. Ωστόσο, η σοβαρή βλάβη στα μαλλιά ή στο τριχωτό της κεφαλής προκαλεί μερικές φορές μόνιμες φαλάκρες.
- Ιατρικές καταστάσεις: Η νόσος του θυρεοειδούς, ο λύκος μαλλιών, ο διαβήτης, η σιδηροπενική αναιμία, οι διατροφικές διαταραχές και η αναιμία μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Τις περισσότερες φορές, όταν αντιμετωπίζεται η υποκείμενη πάθηση, τα μαλλιά θα επανέλθουν εκτός εάν υπάρχουν ουλές.
- Διατροφή: Τριχόπτωση και διατροφή σχετίζονται. Μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες ή μια δίαιτα με αυστηρούς περιορισμούς θερμίδων μπορεί επίσης να προκαλέσει προσωρινή απώλεια μαλλιών.
- Ελλείψεις βιταμινών: Οι ελλείψεις σε βιταμίνες A, B, C, D και E, καθώς και σε σίδηρο και ψευδάργυρο, έχουν συσχετιστεί με την τριχόπτωση.
Τι αλλάζει στην τρίχα;
Τί συμβαίνει όμως στο κεφάλι και πιο συγκεκριμένα στην τρίχα, ώστε να οδηγήσει στην αραίωση ή πτώση της;
Επί της ουσίας αλλοιώνεται ο «κύκλος ζωής» της τρίχας. Με άλλα λόγια, η περίοδος ανάπτυξης της τρίχας (αναγενής φάση) φθίνει σε κάθε κύκλο, ενώ αντιθέτως η περίοδος που η τρίχα πέφτει (τελογενής φάση), σταθεροποιείται ή επιμηκύνεται. Η τριχόπτωση φτάνει να γίνεται ορατή ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού, όταν η αναγενής φάση και επομένως η διάρκεια ζωής της τρίχας συρρικνώνονται υπερβολικά.
Ποια τα πρώιμα σημάδια αραίωσης των μαλλιών;
Επι καθημερινής βάσης ο άνθρωπος χάνει περί τις 100 τρίχες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν αυξημένη απώλεια τριχών:
- Μεγαλώνει το πλάτος της χωρίστρας
- Το τριχωτό της κεφαλής γίνεται πιο ορατό
- Περισσότερες τρίχες στο μαξιλάρι, στη βούρτσα ή τη χτένα
- Μειωμένος όγκος της αλογοουράς.
Βεβαίως να σημειωθεί ότι τα προαναφερθέντα συμπτώματα εμφανίζονται εξίσου τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες. Αντιμετωπίζονται μέσω εξειδικευμένων θεραπειών όπως η μεταμόσχευση μαλλιών (μεταμόσχευση FUE, μεταμόσχευση FUT), μέσω αισθητικών επιλογών όπως είναι η υιοθέτηση χτενίσματος που «καλύπτει» την αραίωση στην κορυφή, ή μέσω της χρήσης προϊόντων styling ειδικά σχεδιασμένων για αύξηση της πυκνότητας των μαλλιών.
Σε περίπτωση που παρατηρήσετε αυξημένη τριχόπτωση, επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο σε παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, Δρ. Θ. Μπρέντα. Η πολυετής του εμπειρία στην αποκατάσταση αραίωσης μαλλιών αλλά και στην μεταμόσχευση μαλλιών, τον καθιστούν αρμόδιο να ορίσει ένα εξατομικευμένο πλάν0ο θεραπείας, που σέβεται το φυσικό αποτέλεσμα.