Ουλωτική Αλωπεκία
Η Ουλωτική Αλωπεκία είναι μια νόσος που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των τριχοθυλακίων και αντικατάστασή τους από ουλώδη ιστό. Αυτό μπορεί να προκαλείται από διάφορα νοσήματα.
Η καταστροφή που προκαλείται έχει ως αποτέλεσμα τη μόνιμη απώλεια μαλλιών
Οι ουλωτικές μορφές τριχόπτωσης απαντούν στο σύνολό τους σε ποσοστό περίπου 7% των ασθενών με αλωπεκία και είναι δυνατόν να εμφανιστούν σε κατά τα άλλα υγιής άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η απώλεια τριχών παίρνει την μορφή μικρών κηλίδων που επεκτείνονται με το χρόνο και οι οποίες διαφέρουν από τις αντίστοιχες της γυροειδής αλωπεκίας από την τραχύτητα που παρουσιάζουν στα άκρα.
Σε κάποιες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές και εξελίσσονται σταδιακά, ενώ σε άλλες έχουν γρήγορη εξέλιξη και συνοδεύονται από αίσθημα καύσου, κνησμό ή πόνο. Οι προσβεβλημένες περιοχές είναι δυνατόν να εμφανίσουν ερυθρότητα, απολέπιση, μελάχρωση και άλλα.
Μελέτες εντοπίζουν τα αίτια της ουλωτικής αλωπεκίας σε μη αναστρέψιμη βλάβη των επιθηλιακών αρχέγονων θυλακικών κυττάρων του τριχοθυλακίου.
Υπάρχουν οι πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς μορφές ουλωτικης αλωπεκίας. Στην πρώτη περίπτωση η αιτία είναι ενδογενής, και τα τριχοθυλάκια καταστρέφονται από κάποια φλεγμονώδους διεργασίας. Στη δεύτερη περίπτωση καταστρέφονται τα τριχοθυλάκια από κάποιο εξωτερικό παράγοντα όπως κάποιο τραύμα, έγκαυμα ή νεοπλασία.
Θεραπεία πρωτοπαθών ουλωτικών αλωπεκιών
Είναι δύσκολη μετά την εγκατάστασή τους. Η θεραπεία έχει ως στόχο την επιβράδυνση ή διακοπή της φλεγμονώδους διεργασίας πριν την εγκατάσταση. Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται είναι αρκετά επιθετικές γιατί μπορεί να καταστήσουν μεγάλη βλάβη ή και μόνιμη απώλεια μαλλιών. Περιλαμβάνει κορτικοστεροειδή, αντιβιοτικά, ανθελονοσιακά και άλλα φάρμακα.
Αν η απώλεια μαλλιών έχει σταματήσει για αρκετά χρόνια υπάρχει η δυνατότητα χειρουργικής αντιμετώπισης.
Οι συνηθέστερες αιτίες ουλωτικής αλωπεκίας είναι ο Θυλακικός Λειχήνας και ο Δισκοειδής Ερυθυματώδης Λύκος.